De Paraplu
Over ons
Historie De Paraplu
In 1966 ontving de heer Karel Gelink, directeur van de W.A. van Lieflandschool in Zeist een verzoek van de Christelijk Sociaal Pedagogische Dienst Utrecht om ‘avondverzorging’ voor oudere, niet meer schoolgaande mensen met een verstandelijke beperking (destijds genaamd imbecielen) op te zetten in Zeist. Het doel was, ontspanning bieden en tevens datgene dat op de dagscholen was aangeleerd te herhalen en uit te breiden, mede om de aanpassing in het dagelijks leven (o.a. in de werkplaats) te vergemakkelijken. Als deelnemers kwamen in aanmerking zij die de dagschool hebben verlaten en thuis bij ouders of verzorgers in Zeist of omgeving wonen. Gekozen werd voor een instuif 1 maal per maand, wat een succes bleek te zijn. Om aan de toenemende vraag te voldoen, werd na 3 maanden al gekozen voor 1 maal per 14 dagen.
In 1969 werd dit project uitgekozen om te participeren in het landelijk experiment avondverzorging geestelijk gehandicapten, met een jaarlijkse subsidie van f 10.000,-.
De activiteiten waren inmiddels uitgebreid tot 3 groepen en er waren 3 maal per week activiteiten.
In 1975 werd het Zeister project, inmiddels genaamd ‘Stichting voor Aangepast Vormings- en ontwikkelingswerk’ (Club Zeist) een zelfstandige stichting, gesubsidieerd door het Rijk, de Provincie Utrecht en de gemeente Zeist. De activiteiten werden uitgebreid en bestonden inmiddels uit sport, kaart- en tafelspelen, taal en rekenen, expressie, handenarbeid, handwerken, stijldansen, zwemmen en koken.
In september 1990 werd op initiatief van de gemeente Club Zeist samengevoegd met de avondverzorging van oud-leerlingen van de openbare Choisyschool, een school voor speciaal onderwijs aan moeilijk lerende kinderen. De nieuwe naam werd Stichting voor Gespecialiseerd Educatief en Recreatief Werk (De Paraplu Zeist). De gemeente Zeist subsidieert alle activiteiten van De Paraplu.
Aanvankelijk vonden de activiteiten nog op 2 locaties plaats, te weten in de W. A. van Lieflandschool aan de Slotlaan en Meerklank aan de Laan van Eikenstein. Inmiddels kunnen mensen deelnemen aan 16 recreatieve en educatieve activiteiten op dinsdag- en donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur in de school voor speciaal onderwijs Meerklank in Zeist. Bij De Paraplu werken nu 35 vrijwilligers en nemen ruim 100 mensen deel aan de verschillende activiteiten.
Het uitgangspunt is na 54 jaar nog steeds dat de mensen met een verstandelijke beperking iets leren en vaardigheden ontwikkelen die van pas kunnen komen. Daarnaast kan men echter ook recreatief bezig zijn, nieuwe contacten opdoen en vriendschappen opbouwen!
Blijf op de hoogte van alle activiteiten!
Mis geen activiteiten!
Laatste nieuws
Assistent Muziek en bewegen
Word je blij van muziek maken en zingen? kom dan assisteren bij de Paraplu! SamenvattingDe
Koekenbakkers gezocht
Je gaat zelf koekjes, cake, een taart of zoutjes bakken. Hoe leuk is dat!! Als
Inschrijven voor het nieuwe seizoen 24-25 is vanaf nu mogelijk!
De activiteiten en cursussen voor het nieuwe seizoen starten in september....dus meld je aan!!Voor vragen